Log In

Search

Calendar

«  September 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Entries archive

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Statistics


    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0
    Wednesday, 2024-05-08, 10:33 PM
    Welcome Guest
    Home | Sign Up | Log In | RSS

    Art studio-Decoupage forever

    Blog

    Home » 2015 » September » 20 » Първи стъпки в декупажа /статия/ автор Оливера Арнаудова-Попова
    12:59 PM
    Първи стъпки в декупажа /статия/ автор Оливера Арнаудова-Попова

    Първи стъпки в декупажа

    И така, решили сте да се присъедините към редиците на занимаващите се с декупаж. Декупажът може да се овладее почти от всички. Някои техники може да се учат, но с артистичната страна нещата са по-сложни. Защото декупажът освен хоби и възможен занаят е и вид изкуство. А артистичният вкус е необходимо да се развива. Не се притеснявайте, ако не успеете веднага. Внимателно разглеждайте работата на напредналите декупажисти, както и на признатите майстори. По-често посещавайте сайтове посветени на живописта и антиките. И най-важното, не се опитвайте просто да създадете шедьовър. Не стига, че може и да не Ви се получи, а има вероятност и да се разочаровате. Неедократно четем по декупажни форуми- „Искам да декупажирам стария си гардероб, какво трябва да закупя като материали?” На такъв въпрос отговорът е: „Оставете гардероба засега или го приберете на място, където да продължава да си стои във вида в който е, докато му дойде времето да го обработите.” Често пъти има опасност да се надценим и да опропастим старинна вещ, след което трябва да я оставим някъде на скрито за да не напомня провала ни.

    Откъде тогава да се започне? Първо престанете да се разхождате по декупажните сайтове безразборно, четейки подред или гледайки до премала клипове на техники след техники. От това няма да имате полза, а накрая в главата Ви ще настане голяма каша. Често пъти публикуваните техники са от хора с минимален стаж в декупажа. Възможно е изработката им да се е получила хубаво и интересно, както и да споделят любопитна находка и решение. Но преди всичко подобни семинари могат да бъдат полезни само на хора, които са способни да пропуснат информацията през филтъра на техните натрупани вече знания, да отделят наистина ценното и интересното и да пренебрегнат погрешните действия.

    Тогава, откъде да се учим, ще попитате. Има сайтове, където съществуват обучения за декупаж. Най-добре е всеки сам да избере за себе си подходящ такъв сайт. Ако нямате време да посещавате онлайн програма за декупаж в продължение на няколко месеца, то най-добре е да гледате семинари и мастер класове по интернет, като и безплатни онлайн декупажни конференции, които се провеждат през определени периоди от време. Желателно в този случай е да експериментирате показаното от водещия семинара, за да добиете нужните опит и сръчност. Например, започвайте от това как да залепите прецизно салфетката, тествайте и тренирайте докато усвоите всички тънкости на процеса. Наблюдавайте как го правят различни майстори и какви похвати използват.

    Фирмите вносители и производители на материали за декупаж, също често провеждат безплатни демoнстрации на продуктите си и показват как се работи с тях. Използвайте тези сбирки!

    Разбира се има и присъствени курсове в декупажни школи, където програмата дава солидни основни знания, които ще позволят да се реализирате в любимото занимание. Там работите реално в професионална среда, често и в компания с други начинаещи като Вас и под ръководството на вече опитен преподавател водещ уроците, съответно напредъка Ви е значително по-бърз и сигурен.

    Сега да поговорим относно разходите свързани с избраното от вас хоби наречено декупаж. Водеща на телевизионно предаване свързано с декупажа се беше изказала, че разходите могат да съответстват на цената на едно крило на самолет Боинг. Почти може да се съгласим с този анекдот.  Ето защо не е препоръчително да се бърза с покупките.  Влизайки в магазина не закупувайте излишни продукти и материали, които кой знае кога ще използвате и кога ще стигнете до техниките за които са предназначени. Не забравяйте, че материалите имат и срок на годност. Разбира се, ще се изкушавате и от идеята всеки по-скъп специализиран материал да се замени с по-обикновен, но придаващ  подобен ефект. Това също отнема време за проучване, експерименти и финанси.

    Бъдете готови първите Ви работи да не са особено сполучливи и един вид материалите просто да бъдат похабени. Но това не бива да Ви обезкуражава и да зарязвате вълнуващия декупажен процес.

    Нека обобщим-необходимо е да се знае какво да се купува и защо, какви минимум знания и опитност трябва да се има за да се използва и закупува определен продукт и материал за работа. Наблюденията показват, че почти всички начинаещи се опитват веднага да работят с кракъл материали-техники за напуквания, но биват неприятно изненадани, когато напукванията не им се получават както им се иска и както са виждали на снимките. Не съобразяват, че това идва и от подготовката и обработката на повърхността върху която нанасят кракъл продуктите. И ето оказва се, че това също трябва да бъде добре усвоено преди да се пристъпи към крайното реализиране на ефектите. 

    Все пак, какво да се закупи най-напред? Разбира се салфетки. За предпочитане е да не купувате по цяла опаковка от супермаркетите, а да посетите специализирани магазини, където може да закупите на бройка. Така ще имате по-голямо разнообразие и няма да Ви омръзват. Разнообразието ще вдъхновява и ще ви споходят различни идеи за работна реализация на картинните мотиви.

    Освен салфетки ще Ви е необходима и декупажна обикновена хартия, както и декупажна оризова хартия. За начало изберете някакви модели с цветя. Те са най-универсални за работа, особено докато се учите.

    Следващата покупка, това е декупажното лепило. На първо време, ако нямате достатъчно средства може да се опитате да работите и с разредено лепило С-200. Но скоро ще се уверите, че специализираните лепила за декупаж са за предпочитане. Те са на водна основа и са различни за повърхностите върху, които ще работите. .

    След като сте си закупили лепило, ще Ви трябва и подходяща четка за нанасянето му. Ще е необходима плоска мека синтетична четка. На първо време тази четка може да  служи за нанасяне на лепилото и лака. Но само на първо време. За лакът определено трябва да имате отделна четка.

    Сега да поговорим за лака. Това е най-сериозният и скъп продукт. Много от занимаващите се с декупаж дълго време търсят подходящия лак за различните си изработки и който ще ги устройва във всички отношения. Разбира се най-подходящи са специализираните лакове от професионалните художествени магазини. Те са акрилни, на водна основа.  Лаковете биват матови, полуматови и гланцови.

    Не забравяйте да си закупите и шкурка, която да не бъде прекалено груба.

    За работата Ви ще е необходима и бяла акрилна боя или цвят слонова кост. Акрилните бои също са на водна основа. Това е най-използваната боя в декупажа. Ще Ви е необходим и продукт наречен Гесо/Gesso. Toй се нанася като грунд на заготовката, върху която ще работите.

    Разбира се, Вашият декупаж няма как да се получи, ако нямате необходима заготовка-предмет, който ще декупирате. За начало най-добре е да си закупите някакъв дървен плосък предмет, например домакинска дъсчица или керамична плоска чиния.

    Всичко описано дотук накратко за опитно начало е напълно достатъчно. Остава да пристъпите към работа и да се наслаждавате на първите си стъпки в света на декупажа. Желая Ви успех и споделете изработките си с близки, приятели и съмишленици за да им се порадват и те и за да пожелаят да им изработите и на тях подобни красоти. Това ще бъде Вашата практика.

    Успех в начинанието декупаж! 

    Статията е създадена на основа преводен материал от източник: nextgem.ru и авторова художествена доразработка от Оливера Арнаудова-Попова/ Art studio-Decoupage forever

    www.decoupage.ucoz.com

     

    Views: 845 | Added by: Oli | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *: